Vinde mai multă pâine, produse de patiserie, prăjituri și ciocolată online, luând în considerare aceste neclarități ale consumatorilor

12 mai 2024

Chocolate
Hype & Trend Signal
Artisans
Retail
Cross-category
Foodservice
Bakery
Patisserie
Trend
Hospitality
Trend Updates

 

Consumatorii adoptă o atitudine bazată pe mai multe canale, după cum a arătat sondajul nostru de opinie global Taste Tomorrow din 2023. Oamenii fac acum cumpărături în mai multe magazine fizice diferite - supermarketuri, brutării, cafenele etc. și comandă mâncare online. Punctele de vânzare online sunt esențiale în procesul de cumpărare al consumatorilor, deoarece am constatat că 46% dintre consumatori cumpără alimente online cel puțin o dată pe lună. În 2021, acest procent era de doar 36%.

Magazinele online au devenit un canal de vânzări de neratat, dar există unii consumatori care încă ezită să facă achiziții pe internet. Abordează aceste îndoieli și preocupări și crește-ți veniturile obținute din comerț online.

De ce cumpără consumatorii DOAR pâine, prăjituri și produse de patiserie și ciocolată online

Pe toate canalele - artizanale, supermarketuri, servicii alimentare și online - observăm că prospețimea, varietatea și prețul sunt cele mai importante elemente care determină alegerea consumatorilor. Acest lucru este valabil pentru produsele de panificație, patiserie fină și ciocolaterie. 

Consumatorii care fac cumpărături online sunt motivați în primul rând de preț. Ei speră să obțină o ofertă bună pentru micul dejun zilnic prin intermediul magazinelor online sau au comparat mai multe puncte de vânzare pentru a găsi magazinul de ciocolată cu cel mai bun raport calitate-preț. 

Varietatea este al doilea cel mai important motiv de atracție al cumpărăturilor de produse alimentare online. În loc să ai un display de 1,5 metri cu prăjituri din care să alegi, este posibil să parcurgi pagină după pagină cu sute de opțiuni în fiecare aromă și culoare imaginabilă. 

Dar și comoditatea este o atracție majoră, gîndește-te la ușurința de a face cumpărături în timp ce stai pe telefon sau la gama largă de opțiuni de livrare disponibile.

Acestea sunt primele 5 motivații pe care consumatorii din întreaga lume le au pentru a face cumpărături online:

De ce consumatorii NU cumpără pâine, produse de patiserie și ciocolată online

În timp ce mulți consumatori au cedat deja în fața comodității cumpărăturilor online de produse alimentare, există și persoane care sunt reticente față de acest canal. Cele mai mari bariere în calea achiziționării online de produse de patiserie și ciocolaterie sunt îndoielile legate de prospețime, calitate și lipsa contactului personal, potrivit celui mai recent sondaj Taste Tomorrow realizat în rândul a 20.000 de consumatori din 50 de țări din întreaga lume.

Vrei să vinzi mai mult pe canalele tale online? Atunci trebuie să iei în considerare aceste probleme.

Pâine & prospețime

Îngrijorările legate de prospețime îi fac pe consumatori să fie reticenți în a cumpăra pâinea online. Prin urmare, este important să comunicați cum produsele tale sunt încă delicios de crocante la exterior și moi la interior atunci când sunt livrate (și după). Poți face acest lucru fiind transparent, implicând senzorialitatea consumatorilor și oferind siguranța că pâinea lor va ajunge cât mai proaspătă posibil. Bine de știut: am descoperit că 45% dintre consumatori sunt dispuși să plătească mai mult pentru produse de panificație care sunt super proaspete. Așadar, aceste acțiuni ar putea contribui și la creșterea profitabilității tale! 

Iată câteva sfaturi:

 • Folosește un limbaj descriptiv pentru a capta simțurile. Descrie aroma pâinii proaspăt coapte, sunetul unei cruste crocante și interiorul cald și moale. Încurajează clienții să își imagineze aceste senzații.
 • Afișează în mod clar data și ora de coacere. Acest lucru oferă transparență și îi asigură pe clienți că primesc un produs recent copt. Nu uita să menționezi, de asemenea, că produsele sunt întotdeauna livrate, de exemplu, în termen de 8 ore de la coacere.
 • Oferă o garanție că pâinea ta va rămâne proaspătă pentru un anumit număr de zile după livrare. Promite clienților că, dacă primesc pâine care nu corespunde așteptărilor lor de prospețime, o vei înlocui sau le vei rambursa suma cumpărată.
 • Folosește tehnologia de urmărire pentru a arăta traseul produselor de panificație de la brutărie până la ușa clientului. Clienții pot urmări traseul pâinii lor în timp real, consolidând ideea de prospețime.
 • Propune lansări limitate, cum ar fi varietăți de gustări de sezon sau arome care sunt disponibile doar pentru o perioadă limitată de timp. Prin crearea unui sentiment de raritate, poți transmite ideea că pâinea ta este mereu la mare căutare și, prin urmare, mereu proaspătă.
 • Creează conținut în jurul prospețimii. Prin actualizări regulate pe blogul sau secțiunea de noutăți privind procesul de coacere și sfaturi despre cum se poate păstra pâinea proaspătă pentru mai mult timp, demonstrezi angajamentul tău față de prospețime.

Cofetărie și calitate

Principala preocupare a consumatorilor cu privire la produsele de patiserie dulce, prăjituri și cofetărie fină comandate online este calitatea. Așadar, pe site-ul tău și în magazinul tău online, vrei să scoți în evidență măiestria artizanală, să-ți prezinți ingredientele de înaltă calitate sau să arăți poveștile clienților mulțumiți care au considerat că produsele tale de patiserie și cofetărie sunt delicioase. 24% dintre consumatori sunt bucuroși să plătească mai mult pentru produse care arată măiestrie, așa că acesta este un bonus în plus!

Iată câteva sfaturi:

 • Folosește imagini de înaltă calitate ale produselor de patiserie și cofetărie. Pune în evidență detaliile complicate, texturile și culorile vibrante pentru a face produsele atractive din punct de vedere vizual.
 • Prezină mărturii și recenzii autentice ale clienților. Asigură-te că incluzi fotografii ale clienților fericiți care se bucură de produsele tale de patiserie, împreună cu feedback-ul lor.
 • Distribuie videoclipuri din culise care evidențiază măiestria din spatele creațiilor tale. Arată procesul de creare a prăjiturilor tale emblematice, de la selectarea ingredientelor la coacere și decorare. 
 • Subliniază calitatea ingredientelor tale și citează orice ingrediente de proveniență locală, organice sau premium pe care le folosești. Explică de ce aceste alegeri fac ca produsele tale de cofetărie să fie superioare în ceea ce privește gustul și prospețimea.
 • Precizează în detaliu notele de degustare pentru cofetăria ta, la fel cum sunt descrise degustările de vin sau de ciocolată. Acest lucru adaugă un element sofisticat produselor  și îi ajută pe clienți să aprecieze complexitatea acestora.
 • Acordă atenție ambalajului produselor tale. Un ambalaj de înaltă calitate, ecologic și estetic îmbunătățește percepția generală a cofetăriei tale.
 • Afișează în mod vizibil pe site-ul tău orice certificări, premii sau recunoașteri relevante. Aceste validări externe îți pot spori credibilitatea și renumele.

Ciocolată și contact personal

Consumatorii care stau departe de magazinele online de ciocolată preferă să beneficieze de legătura directă cu magazinele fizice. Aceasta este o nucă greu de spart, dar nu este imposibil de dat canalelor online un sentiment mai personal și mai uman.

Iată câteva sfaturi:

 • Implementează o funcție de chat live cu agenți reali de servicii pentru clienți care pot răspunde la întrebări și oferi sfaturi. Desigur, poți opta pentru un chatbot pentru întrebări directe, dar asigură-te că opțiunea de a discuta cu o persoană live este întotdeauna disponibilă.
 • Notele de mulțumire scrise de mână sunt o modalitate excelentă pentru întreprinderile mici de a adăuga o notă personală care îi face pe clienți să se simtă apreciați și valorizați.
 • Colectează și distribuie conținut generat de utilizatori. Încurajează-ți clienții să își împărtășească experiențele și fotografiile cu produsele tale. Prezintă-le pe site-ul tău și pe rețelele de socializare, împreună cu poveștile personale pe care le oferă.
 • Prezintă-ți patiserii sau brutarii. Crează profiluri pentru membrii echipei tale pe site-ul tău, incluzând fotografiile, biografiile și expertiza acestora. Acest lucru îți umanizează brandul și prezintă imaginea din spatele afacerii. 
 • Oferă recomandări personalizate, fie prin intermediul tehnologiei AI, al asistenților video pentru cumpărături sau al testelor interactive, cumpărătorii vor aprecia sugestiile personalizate de produse. 
 • Umanizează-ți rețelele de socializare prezentând conținut din spatele scenei, prezentând membrii echipei și răspunzând la întrebările clienților cu o notă personală.

Experiențe de cumpărături hibride: avantajoase pentru comercianții cu amănuntul și consumatori

Cauți o modalitate de a da magazinelor tradiționale o nouă relevanță în era digitală? Atunci ar trebui neapărat să analizezi aceste 8 concepte hibride inspiraționale care estompează distincția dintre conceptele de retail și cele de servicii alimentare. Gândește-te la patiserii în librării, cafenele în spălătorii și gelaterii în magazine de încălțăminte. Iată de ce funcționează atât de bine. 

Related Articles